Rja. Naj gre za avtomobil, čoln, kolo ali kos vrtnega pohištva, je to jedka brazgotina, kjer je dovolj že bežen pogled nanjo, da razočara naše srce.Tehnično je rja železov oksid in nastane, kadar je železo ali spojina, ki vsebuje železo, dolgo časa izpostavljena kisiku. Vlaga, običajno voda, pospešuje proces; da ugotovite, kako hitro voda lahko pospeši postopek rjavenja, za nekaj sekund podržite kos steklene volne pod pipo in opazujte.

Ne samo, da je rja grda, temveč tudi poškoduje kovine. Dlje, ko ji dovolimo ostati na predmetu, večja bo korozija, dokler ga sčasoma popolnoma ne bo uničila.

Tu je šest načinov kako odstraniti rjo.

1. Uporabite kis za odstranjevanje rje

Kislina, še zlasti citronska kislina ali ocetna kislina, je odličen način za odstranjevanje rje, še posebej, če se je oblikovala na dele, ki jih je mogoče enostavno odstraniti in namočiti. Če recimo želite odstraniti rjo iz vijakov, odstranite vijake in jih namočite v kis. Vzemite pollitrsko plastenko in položite vijake vanjo. Nalijte dovolj belega kisa (nekateri pravijo, da je najboljši jabolčni, vendar bi moral vsak bel kis delovati), tako da ga je za en palec nad vijaki. Zaprite in pretresite. Namakajte vijake v kisu en dan ali več, nato kis odlijte, pri tem pa uporabite cedilo ali sito, tako da ne izgubite vijakov.

Vaši vijaki morajo biti zdaj bleščeči in brez rje. Če niso, poskusite znova in jih pustite še malo dlje, tako da ima kislina več možnosti za opravljanje svojega dela.

2. Odstranjevalec rje – Poskusite z limono

Če ne morete zlahka odstraniti rjastih madežev, boste morali malce bolj zavihati rokave. Preden se zatečete k DIY-ju (do it on your own –naredi sam procesu), ponovno preverite kuhinjske pripomočke in sredstva, ki bi lahko pomagali. Najprej poskusite limono ali limeto in nekaj soli (ne potrebujete tekile:). Nasujte sol po celotnem rjastem območju in ko je temeljito prevlečeno, stisnite limono ali limetin sok na sol. Iztisnite kolikor je mogoče, nato pustite, da dela s svojo čarobno močjo dve ali tri ure.

Zdaj morate dobro podrgniti. Lahko uporabite čistilno sredstvo ali celo stekleno volno. Ampak, da bi se izognili poškodovanju kovine, je najbolje, da uporabite lupino limone ali limete. To je dovolj abrazivno, da odstranite rjo po tem, ko ste namakali kovino v mešanici limone/limete in soli dovolj časa, da je rja ne bo prizadela več.

3. Pojdite v kopalnico

Če nimate limone ali limete v roki, lahko poskusite s sodo bikarbono in zobno ščetko. V manjšo posodo ali skledo dodajte nekaj praška sode in dodajte dovolj vode, da se oblikuje pasta. Tukaj boste morali presoditi sami. Lepilo mora biti dovolj debelo in kompaktno, da ne steče takoj, ne pa tudi preveč krhko. Ko ste sestavili pasto, jo uporabite na rjastem območju, pustite delovati nekaj ur, nato pa z vodo očistite zobno ščetko.

Medtem ko ste v kopalnici, lahko poskusite tudi z uporabo mila. Potrebovali boste tudi krompir (verjetno ga ne boste našli v kopalnici). Krompir prerežite na polovico in narežite koščke notranjega dela krompirja na milo, dokler ga ne prekrije. Na mesto rjastega dela položite milo prevlečeno s krompirjem, nato dobro poščetkajte in odstranite krompir in milo.

4. Čas, da postanemo vztrajni

Če nobena od teh metod ne deluje, boste morali malo bolj zavihati svoje rokave in se pripraviti na garanje. Rjo lahko iz kovine odstranimo s praskanjem. Jasno je, da je to najlažje, če rja pokriva veliko in lahko dostopno območje. Na primer, na kolesih je težko strgati.

Najprej se boste morali odločiti, katero strgalo uporabiti. Odvisno kako močno je rja že napadla kovino. Če je plast debelejša, lahko uporabite lopatko za barvo ali celo izvijač, da se znebite najslabšega. Tudi steklena volna deluje dobro, podobno kot brusni papir. Začnite z grobo brusnim papirjem in ko očistite rjo, preklopite na fin brusni papir. Ne želite namreč še bolj poškodovati osnovnega dela kovine, kot je to že storila rja.

5. Znebite se rjastih madežev

Rja ne vpliva samo na kovino, iz katere je nastala. Lahko obarva oblačila, opečno delo in skoraj vse, kar se je dotika.

Če najdete rdeče madeže na oblačilih, poskusite nekaj limoninega soka. Limonin sok brusite na prizadeto območje, pazite pa, da se ne doda še madežev. Limonin sok izperite z vodo, nato pa oblačila sperite kot običajno. Če je tkanina debela in jo je rja bolj napadla, dodajte nekaj soli v limonin sok.

Za odstranjevanje rjastih madežev iz stene ali dvorišč, uporabite trdno žično krtačo in cev. Zmočite madež z gumijasto cevjo in nato močno skrtačite. Če je madež še posebej trdovraten, poskusite uporabiti čistilni izdelek, ki vsebuje oksalno kislino, kot je na primer odstranjevalec madežev Bar Keeper’s friend.

Leave a comment