Sadje in zelenjava sta najcenejša med sezono. Naučimo se kako se suši z sušilnikom sadja, da si zagotovimo zalogo za celo leto. Da ne omenjamo prihrankov.

Najprej si priskrbimo sveže sadje in zelenjavo kar se da najboljše kakovosti. Prezrelega, obtolčenega in na splošno slabega prideleka ne uporabljajte, ker bo pri dehidraciji precej izstopalo.

Sadje in zelenjavo očistimo in narežemo na koleščka, ali rezine. Pazimo, da so debeline rezin enakomerne, saj s tem zagotovimo enakomerno sušenje sadja in zelenjave.

Po želji lahko zdravimo jabolka, hruške in drugo sadje, ki so nagnjeni k oksidaciji s citrusovim sokom ali askorbinsko kislino. To bo pomagalo sadju, da ohrani barvo pred, med sušenjem in po njem.

Brokoli, cvetača, zelena, korenje, koruza, grah in krompir pred sušenjem v vreli vodi 3 do 5 minut pokuhamo, kar pospeši čas sušenja in pomaga ohranjati barvo.

Sedaj naložimo sadje in zelenjavne rezine v naš sušilnik sadja pri čemer pazimo, da se rezine ne prekrivajo.

Vključimo sušilnik sadja takoj ko zložimo pripravljeno sadje in zelenjavo, da se prične proces dehidracije. Preberite priročnik, ki ste ga prejeli poleg vašega sušilnika sadja, saj se nekateri lahko med seboj razlikujejo, vendar pa je pričakovan čas, da se postopek zaključi v povprečju nekje med od 8-12 ur.

Kot se čas sušenja bliža koncu večkrat preverimo sadje in zelenjavo, da vidimo kako napreduje sušenje. Preprosto vzamemo rezino iz sušilnika sadja in pustimo, da se ohladi. Ko je rezina hladna jo primite s prsti in če ima občutek suhosti na dotik, je ustrezno posušena. Da bi še dodatno preverili, ali se sadje pravilno suši ga prerežite na pol in preverite robove če vsebujejo kaj vlage. Če je vlaga še prisotna potem sadje še ni dovolj suho in ga je treba vrniti v sušilnik sadja.

Po končanem postopku pustimo sadne in zelenjavne rezine, da se hladijo približno 30 – 60 minut, oziroma dokler se popolnoma ne ohladijo. Pred pakiranjem se morajo ohladiti.

Suho sadje potrebuje dodatno obdelavo predno ga pripravimo za shranjevanje. Postavimo ga v ohlapno stekleno posodo (ne smemo jo preveč zapolniti) in pretresemo, ter pustimo 7-10 dni. Na ta način se preostala vlaga enakomerno porazdeli med posušenimi koščki. V kolikor se pojavi kondenzacija na kozarcu potem moramo sadje vrniti v sušilnik sadja in ga še malo posušiti.

Ko smo končali postavimo vse suhe rezine v zaprte posode, ali vrečke za zamrzovanje, ter shranimo na hladnem, suhem in temnem prostoru vse dokler jih ne bomo uporabili.

Potreben čas: 8-12 ur je potrebnega v povprečju za sušenje sadja

Nasveti: Začnite s procesom sušenja takoj ko je sadje nabrano, oziroma čimprej kot je to mogoče.

Ne dodajajte svežih pridelkov poleg delno posušenih.

Čas sušenja se spreminja glede na debelino rezine, količino vode v hrani, temperaturo, vlažnost in višino. Vodite dnevnik in si za naslednje leto določite natenčnejši čas sušenja za različna živila.

Pravilno skladiščena posušena živila so ponavadi dobra za eno leto.

Askorbinsko kislino je mogoče kupiti v trgovinah in lekarnah. Na voljo je v prahu in tabletah.

vir:  najtalenti.si

Leave a comment