Vedno več je tistih, ki ne zaupajo cenenim izdelkom, ki jih dobijo v supermarketih in se odločajo za lastno pridelavo in pripravo hrane. Če ste tudi vi eden izmed njih, je v tem prispevku zbranih nekaj koristnih nasvetov glede domače priprave mlečnih izdelkov.

Če se odločite za »lastno znamko« mlečnih izdelkov za začetek potrebujete dobro domače mleko z bližnje kmetije, na kateri ne uporabljajo posebnih prehrambnih dodatkov in silaže. Tako mleko, kot potem tudi mlečni izdelki so namreč odvisni od kakovosti in vrste hrane, ki jo zaužije žival (npr. krava). Že samo razlika med suho travo, ki jo dobi žival v hlevu in svežo pašo, naredi okus mleka drugačen. Zato bodite zelo pozorni na to, kje oziroma od koga boste mleko dobili. Izogibajte se mleku, za katerega ne morete preveriti izvora.

Spodaj je nekaj navodil, kako na preprost način izdelati lastne zdrave mlečne izdelke:

Kislo mleko

Kislo mleko pripravite iz surovega mleka, najlažje z dodatkom kupljene kisle smetane (ne jogurta!), saj za kisanje mleko potrebuje mlečnokislinske bakterije. Za 5 litrov mleka potrebujemo 1 dcl smetane, kislo pa bo v 24ih urah.

Jogurt

Podobno pripravite jogurt le, da tega segrejete (ne zavrete!), malce ohladite, nato pa v liter mleka dodate en lonček kupljenega jogurta. Vse skupaj dajte v pečico predhodno ogreto na 50 stopinj in jo takoj ugasnite. Po približno 12ih urah je jogurt pripravljen.

Skuta

Skuto pripravite s pomočjo sirila in segrevanjem mleka, tako da se naredijo zrna. Zrna potem precedite.

Sir

Sir pripravimo tako, da skuto dobljeno po prejšnjem postopku še sušimo. To naredimo tako, da jo obtežimo in stisnemo, saj bi drugače razpadla. Nadaljnje sušenje je odvisno od vrste sira.

Sirotka

To je »voda«, ki ostane pri delanju skute oziroma sira. Vsebuje ogromno hranilnih snovi in pomaga pri zaprtju, težavah s kožo in celo pri putiki. Velikokrat se z njo delajo očiščevalne kure. Sirotko lahko uživamo kar tako, nadaljnja obdelava ni potrebna.

Smetana Smetana nastaja na vrhu mleka in jo je potrebno strgati s površine.

Kisla smetana nastane s homogenizirano (segrevanje na cca 150 stopinj) smetano in dodatkom mlečnokislinskih bakterij ali pa enostavno doma posnemamo kislo mleko.

Sladoled

Za pripravo domačega sladoleda obstaja vrsta receptov. Najlažje ga pripravite s jogurtovim kozarčkom sladke smetane, enako količino kisle smetane in enako količino zmrznjenega sadja.

Maslo

Maslo se pridobiva iz sladke smetane, ki jo je potrebno tolči, dokler se ne naredijo maslena zrnca. Po uredbi Evropske unije mora maslo vsebovati najmanj 82% mlečne maščobe in manj kot 16% vode.

Priprava teh izdelkov sploh ni tako komplicirana, kot se zdi na prvi pogled, zato verjamemo, da bo marsikdo preizkusil naše recepte za zdrave domače mlečne izdelke. Pa dober tek!

vir: tekmovalen.si

Leave a comment